Albert Smeding – Fablab Drachten

Albert Smeding - Innovatieaanjager FabLab Drachten - Overheid
7
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Albert Smeding - Fablab Drachten

Innovatiehuis te vinden in de bibliotheek bij het FabLab Drachten!

Het FabLab, wat is dat? “In naam is het een combinatie van Fabricage en Laboratorium. En die twee elementen zien we ook gelijk terug.” Een werkplek maar dan in laboratoriumopstelling dus. “We willen hier de creativiteit en de techniek in de samenleving wakker maken”, vertelt Albert aan ons.

Terug naar het begin. In de bibliotheek van Drachten treffen wij Albert Smeding. Albert is ‘innovatieaanjager’ en is vanuit de bibliotheek de coördinator van het FabLab. Het FabLab bestaat nu zo’n 2 jaar en huisvest een enthousiaste groep aan vrijwilligers uit alle windstreken van het technisch en creatieve werkveld. Deze vrijwilligers werken vanuit de gezamenlijke passie om mensen dingen te laten begrijpen. Mensen van jong tot oud die nieuwsgierig zijn naar techniek worden aan de hand van de fasen Ontdekken (wat is het), Begrijpen (een workshop) Toepassen (maken) meegenomen in de mogelijkheden die er zijn op het gebied van lasersnijders, 3D-printers, vinylsnijders en sublimatieprinters. “Daarnaast geven we lezingen over onderwerpen als Virtual Reality, Internet of Things, Digital Detox en kunstmatige intelligentie, High-Tech moestuin en meer.”

Samengevat geeft het FabLab de mensen een blik vooruit op de ontwikkelingen die in toekomst van invloed gaan zijn op hun leven. En natuurlijk hoe ze daar mee om kunnen gaan.

Innovatie in de technische en digitale hoek gaat snel volgens Albert. Zo werd hij even raar aangekeken toen hij de workshop ‘leer vliegen met een drone’ wilde introduceren. “Maar kijk er niet raar van op als wij binnen vijf jaar de drone gebruiken als transport middel, kijk maar naar China.”

Wij moeten eerlijk bekennen: dit is niet direct iets wat je in een bibliotheek verwacht. Albert moet lachen. Eigenlijk is het heel logisch vindt hij: “In oorsprong zijn bibliotheken er om de mens te helpen om zich persoonlijke te ontwikkelen door hun leven lang te leren. Doordat de tijd zo snel verandert, moeten wij ook innovatief zijn in de manier waarop wij de mensen iets willen bijbrengen.” En daar heeft Albert natuurlijk helemaal gelijk in. 

Rypke Procee, die het Huis aan Albert heeft doorgegeven, vertelt over zijn ervaring met de Chatbot. “Ik weet soms niet eens of ik nu met een écht of een virtueel mens contact heb.” Voor Albert des te meer reden om mensen te leren hoe ze kunnen leven met innovaties als deze. Per slot van rekening moeten wij als mensen de innovatie nog wel bij kunnen benen. En dan komt al snel de vraag naar boven hoe Albert zelf bijblijft. “Ik heb geen Netflix maar veel meer Pinterest, TEDx, podcast, Youtube kanalen over techniek en dat soort bronnen. Ik geloof heel erg in het credo ‘leven lang ontwikkelen.’ Als je een nieuwsgierige houding hebt en je omringt je met goede mensen dan blijf je bij. We creëren met specialisten in het FabLab zogenaamde ‘expertgroepen.’ Samen weet je gewoon meer. En van elkaar leren is het mooiste dat er is.”

En zo werd een leven lang ontwikkelen/leren wederom een thema rondom het Huis. Rypke en Albert, beide vanuit een andere hoek, staan te springen om mensen te helpen ontwikkelen in deze wereld.

Waar het FabLab over 5 jaar staat? “Ik hoop dat mensen ons dan zien als een bruisend middelpunt. Als ze iets willen weten op het gebied van techniek, dat ze dan automatisch bij ons aankloppen.”

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu