Anne Gerben Terpstra – Perkin Elmer

Anne Gerben Terpstra - R&D Manager Perkin Elmer - Ondernemers
13
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Anne Gerben Terpstra - Perkin Elmer

“In deze tijd moeten we meer dan ooit innoveren!”

Anne Gerben Terpsta – Perkin Elmer

Anne Gerben is R & D manager bij PerkinElmer. En voor wie dat bedrijf nog niet zo goed kent: PerkinElmer houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van zuivelanalyseapparatuur. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van geavanceerde infrarood spectrometrie en flow cytometrie en kan het zo de chemische -en biologische samenstelling van de zuivelproducten bepalen.

Maar eerst zijn we natuurlijk benieuwd hoe het met Anne Gerben gaat in deze rare tijden.

Anne Gerben zijn vrouw werkt in het onderwijs. En daarmee zitten ze, zoals hij zelf zegt, in een luxepositie. “We hoeven onszelf het onderwijs niet aan te leren, zoals veel andere ouders plotseling wel moeten. En daardoor kan ik mij goed richten op mijn werkzaamheden.”

De vestiging waar Anne Gerben werkt, die in Drachten, houdt zich vooral bezig met R & D en Service. De gehele productielijn verhuisde eerder al naar een vestiging in Engeland. Thuiswerken is daarom goed te doen voor Anne Gerben: “Ik werkte altijd al veel van achter mijn computer. En of die computer nou thuis of op kantoor staat, dat maakt niet zoveel uit.” Wel zien ze bij PerkinElmer dat de zuivelindustrie klappen krijgt. “De wereldwijde zuivel vraag is enorm gekelderd en daarmee ook de melkprijzen. En onze sales is daar sterk aan gecorreleerd, dus kan het op lange termijn ook voor ons risico’s met zich mee brengen.” En ook daarom is PerkinElmer, misschien wel meer dan ooit, aan het innoveren. “Kijken waar je als bedrijf toegevoegde waarde kan leveren en inspringen op die kansen. Op dit moment worden onze apparaten vooral in laboratoriums gebruikt. Maar als we ze kleiner, robuuster en goedkoper kunnen maken zijn er ook veel boeren waarvoor onze data zeer waardevol kan zijn.”

En op dat thema haakt Joost Krebbekx in. Het ICD heeft het ‘shared facility center’. Hier kunnen ondernemers gezamenlijk dure apparatuur aanschaffen die ze alleen nooit zouden kunnen betalen. Op die manier kunnen ook kleinere bedrijven gebruik maken van de meest hightech faciliteiten. Daarop vult Anne Gerben aan: “Vooral regionaal kun je elkaar enorm helpen. Zoals we hier in Drachten ook doen. Wij leren enorm veel van bedrijven hier in de regio en helpen elkaar op vele gebieden. Zo wordt er niet alleen veelvuldig kennis gedeeld maar wordt er ook van elkaars faciliteiten gebruik gemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van rapid prototyping. Zaken waar wij nooit aan dachten of tijd voor hadden, krijgen we te horen van partners. En visa versa.“

Het was een zeer gezellig gesprek. Ook al zat eenieder voor het beeldscherm. Joost en Anne Gerben kennen elkaar al een tijdje, maar beseffen dat niet elke Drachtster bedrijven als PerkinElmer kent. Deze regio heeft nog veel (verborgen) pareltjes. Mooie bedrijven die, samen met het onderwijs en de overheid, een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan. Ook al weet niemand hoe die toekomst er precies uit gaat zien. “Als we elkaar goed vast blijven houden en elkaar helpen, komt het vast allemaal goed!”

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu