Bianca Akkerman

vestigingsmanager JINC Leeuwarden - Ondernemers
32
  • Lorem ipsum
  • Dolor amet
  • Exta et dolor

Samen met onderwijs, ondernemers en de overheid ervoor zorgen dat ieder kind gelijke kansen heeft!

De nieuwe #hierhuistinnovatie Huiseigenaar is Bianca Akkerman. Bianca is vestigingsmanager van JINC Leeuwarden. JINC bereikt 65.000 jongeren per jaar door te strijden voor een Nederland waar ieder kind dezelfde kansen zou moeten krijgen op een succesvol en bevredigend werkend leven. En die gelijkheid daar zijn we nog niet, beseft Bianca. Veel kinderen worden geboren in wijken met een sociaaleconomische achterstand. Die kinderen staan daarmee soms direct al met 1-0 achter, voordat hun leven en carrière feitelijk begonnen is. Dat moet anders. Daarom zorgt JINC ervoor dat leerlingen tussen de acht en zestien jaar deelnemen aan verschillende activiteiten om ze op die manier meer kansen te geven richting hun toekomst.

Vijf jaar geleden begon Bianca samen met haar collega Brenda in Leeuwarden. JINC zat nog niet in Noord-Nederland en dus moesten er nog veel paden ontdekt worden. Direct bij de start hadden Bianca en Brenda een mooi target: voor 800 leerlingen moesten er bliksemstages en sollicitatietrainingen georganiseerd worden. Om dat te realiseren moeten er meerdere partijen de neuzen dezelfde kant op hebben: “Voor ons zijn de scholen het belangrijkst, zonder scholen geen projecten. Maar daarnaast moeten we ook snel de verbinding zoeken met het bedrijfsleven. Want daar zit de connectie de we nodig hebben om de leerlingen ook echt een zetje te kunnen geven richting de arbeidsmarkt.”

In het eerste jaar haalden Bianca en Brenda gelijk alle doelstellingen. De missie en werkwijze van JINC bleken aan te slaan in de regio.

Dat ging niet van zelf: “Ik merkte dat ik heel erg moest wennen aan samenwerken met de drie O’s. De dynamiek die er rondom onderwijs is, is heel anders dan die bij de overheid of in het bedrijfsleven. Om die drie aan elkaar te hechten, moet je de werelden leren begrijpen en bruggen gaan bouwen zodat er begrip ontstaat. Een heel uitdagend maar vooral mooi proces. Want uiteindelijk kunnen we elkaar sterker maken en daardoor de kinderen écht wat bieden.”

Vanuit dat gedachtengoed ziet Jan-Willem ten Hove dat het voor (jonge) kinderen goed is om eens uit hun vertrouwde context te komen: “Wij hebben wel veel buddy-projecten georganiseerd met middelbare scholen. Je ziet dat het zowel voor onze leerlingen als voor de leerlingen op de middelbare school goed is om eens een ander perspectief te hebben. Dat is win-win.” Daar is Bianca het helemaal mee eens: “Het is zo belangrijk om jonge leerlingen in een veilige omgeving kennis te laten maken met de volgende stap in hun leven. En dan helpt het dat ze dat doen samen met iemand die hetzelfde pad als hen heeft bewandeld. Buddy-projecten zijn daarom ook zeer waardevol. Dan ontstaan er rolmodellen waar de jonge leerlingen zich aan op kunnen trekken. Maar ook andere vormen van het (kleinschalig) laten ervaren hoe de toekomst kan zijn helpt om bij jonge leerlingen drempels weg te nemen en ze te laten in zien dat er ook voor hen veel mogelijk is in de toekomst.”

Bianca en Jan-Willem willen graag samen strijden voor kansengelijkheid bij jongeren en de eerste vervolgafspraak is al gemaakt. Wij volgen jullie mooie missie graag!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu