Douwe van Drogen – Ha&Ie Drachten

Douwe van Drogen - Centrummanager Ha&Ie Drachten - Ondernemers
29
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Douwe van Drogen - Ha&Ie Drachten

“Als ons centrum een plek is waar mensen graag komen dan profiteert de hele regio daarvan.”

Het zijn thema’s die bij huisoverdrachten vaak ter sprake komen: woon-/werkklimaat in Drachten, lastig goed personeel kunnen vinden en het binden van de jeugd aan de regio. Thema’s waar alle drie O’s mee te maken hebben. De wereld van een ondernemer beperkt zich niet tot de muren van zijn pand, onderwijs gaat verder dan het schoolplein en de besluiten van overheden beperken zich niet tot een stads- of gemeentehuis. Allemaal hebben ze te maken met regionale factoren die invloed hebben op hun dagelijkse gang van zaken. Maar hoe zorg je ervoor dat deze regio jouw bedrijf, onderwijsinstelling of overheidsorgaan sterker maakt? Voor het antwoord op die vraag gaan wij op bezoek bij Douwe van Drogen, centrummanager van Ha&IE Drachten. En tevens de nieuwe huiseigenaar van het #hierhuistinnovatie Huis.

We komen er al snel achter dat het zijn van centrummanager niet alleen gaat over het inplannen van koopzondagen of het neerzetten van meer afvalbakken: “De functie van een centrum is groter dan veel mensen denken. Ga bij jezelf maar eens na: wanneer voel jij je op een plek prettig? Voor de één is dat als alle levensbehoeften binnen handbereik zijn, voor de ander is dat als hij/zij samen met de kinderen rustig door de stad kan fietsen en de eendjes door de gracht ziet zwemmen en voor weer een ander zijn dat schone straten en vriendelijke winkeliers. Al deze facetten kunnen doorslaggevend zijn in het keuzeproces voor een woon/werk plek. Wij willen hier in Drachten zoveel mogelijk mensen binden die ons bedrijfsleven, onderwijs en gezondheidszorg beter maken. Je kan dus zeggen dat iedereen baat heeft bij een centrum dat aansluit op de wensen en behoeften van deze groep.”

En die wensen en behoeften ziet Douwe veranderen. Douwe is een groot aanjager van de transformatie die ingezet is voor het centrum. De transformatie van ‘place to buy’ naar ‘place to be’. Samen met de ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente werkt Douwe hard om dit te realiseren en daarin maakt hij mooie stappen: “We zien dat het ‘anders denken’ in het centrum werkt. We krijgen veel positieve reacties en zien resultaat. Ook de detailhandelsvisie speelt in dit traject een centrale rol. Ik ben echt bevoorrecht dat ik deze uitdaging aan mag gaan. Want er gebeuren prachtige dingen!”

Dat het managen van een centrum in coronatijd niet makkelijk is, snapt iedereen. Veel sectoren lijden in deze tijd en dat heeft ook zijn weerslag op een centrum: “Denk aan de horeca, aan de kleine winkeliers en aan de grote ketens. Overal vallen klappen. Des te trotser ben ik dat wij als een van de weinige centrums in coronatijd géén achteruitgang, maar zelfs een kleine groei van ondernemers in het centrumgebied hebben gehad. Wij hebben hier veel goed voor elkaar. Maar er is natuurlijk ook minimaal net zo veel wat nog beter kan.” Douwe probeert ondernemers te helpen. Niet met mooie praatjes of plannen die nooit van het papier komen, maar met actie: “Ondernemers willen zien wat je voor ze kan doen. Actie werkt bevlekkend en dat jaag ik graag aan. Het draait daarin niet om mij. Het draait om iedereen die met het centrum te maken heeft. De mensen die daar werken en wonen of anderzijds bij betrokken zijn. Het lijkt mij fantastisch om samen met die mensen ervoor te zorgen dat ons centrum het bruisende middelpunt wordt en dat iedereen in de regio daarvan profiteren kan.”

Lef en ambitie. Dat zijn de woorden waarmee Douwe de komende tijd aan de slag wil: “Wij hebben echt lef nodig om te kunnen concurreren met steden als Leeuwarden en Groningen. Wij hebben een unieke industrie hier in Drachten en dat moeten we beschermen. We moeten ervoor zorgen dat al die mooie bedrijven die we hebben genoeg goede mensen kunnen vinden. Dat kunnen wij natuurlijk niet alleen. Maar als wij hier in de regio ambitieus zijn en lef tonen dan heb ik het volste vertrouwen. Ik geloof in Drachten!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu