Evert Bossema – Gemeente Smallingerland

Evert Bossema - projectleider gemeente Smallingerland - Overheid
34
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Evert Bossema - Gemeente Smallingerland

“Laten we MVO en Social Return niet als iets bijzonders zien.”

De nieuwste #hierhuistinnovatie Huiseigenaar is Evert Bossema. Evert is projectleider Actieplan Human Capital bij de Gemeente Smallingerland. Een lange voorstelronde is bij deze Huisoverdracht niet nodig. Evert en George Kempenaar kennen elkaar al: “Ik kan me nog een bijeenkomst herinneren rondom het thema ‘Social Return’ waar we een poos gesproken hebben”, vertelt Evert.

Social Return blijkt ook nu een term die gelijk de voedingsbodem vormt voor een goed gesprek tussen Evert en George. “Ik vind Social Return op zichzelf prachtig. Maar het feit dat het voor mij een verplichting is bij elke aanbesteding die ik doe knelt. Ook de eisen die gesteld worden stroken vaak niet met de praktijk”, aldus George. Social Return staat voor het betrekken van mensen uit de regio met een afstand tot de arbeidsmarkt bij een project. Gemeenten en overheden stellen dit vaak als eis in een aanbestedingstraject.

“In de ideale wereld kunnen Social Return en MVO wel de prullenbak in. In beginsel zijn het mooie ideeën. Maar zolang we het als een verplichting gaan bekijken, gaan bedrijven het ook zo zien. Het zou gewoon moeten worden. In het DNA van bedrijven en in het DNA van overheden. Laten we het gewone niet bijzonder maken. Alleen dan kunnen we kijken naar wat écht bijzonder is”, meent Evert.

George en Evert zien dat er ook in onze regio al veel bedrijven zijn die prachtige stappen zetten op het gebied van inclusief ondernemen, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid zonder dat ze daarvoor een vinkje of een keurmerk willen. Bedrijven die het ‘normaal’ vinden. Onderdeel van wie ze zijn. Evert is dan ook blij met initiatieven als #hierhuistinnovatie: “Het gaat erom dat bedrijven, overheden en onderwijs van elkaar leren. Niet nutteloze netwerken maar inhoudelijke verbindingen.”

Des te trotser is Evert dan ook op de bijeenkomst die op 30 november plaatsvindt rond het thema inclusief ondernemen. Tijdens deze bijeenkomst nodigen 25 bedrijven, die op dit gebied al heel actief zijn, 25 bedrijven uit die hierin nog stappen zouden willen zetten. “Dat is elkaar echt helpen. Als innovatie en samenwerking niet schaalbaar is, kan je net zo goed dit soort bijeenkomsten zonder inhoudelijk programma organiseren. Schuif dan gelijk de bier en bitterballen maar naar binnen en geef elkaar nog een schouderklopje. Voor mij gaat het om leren van elkaar en elkaar willen helpen. Pas dan heb je waardevolle verbindingen.”

Evert en George zien voor deze regio een mooie toekomst waarin veel mogelijk is en willen daar graag hun steentje aan bijdragen!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu