Ewoud Stadman en Hilbrand Visser – PRO Drachten

Ewoud Stadman en Hilbrand Visser - directeur Singelland de Venen en Liudger De Ring - Onderwijs
35
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Ewoud Stadman en Hilbrand Visser - PRO Drachten

De handen ineen om te laten zien wat praktijkonderwijs écht is!”

Als je niet beter zou weten zou je denken dat het concurrenten zijn: Singelland en Liudger. De één openbaar en de ander Christelijk. Toch zijn het juist deze twee partijen die de handen ineenslaan op het gebied van praktijkonderwijs. Alles om ervoor te zorgen dat leerlingen van het praktijkonderwijs in onze regio kans hebben op een mooie toekomst. Die samenwerking start in augustus 2022 onder de naam: PRO Drachten.

Als je over je eigen grenzen durft te kijken om ervoor te zorgen dat een ander zich kan ontwikkelen, dan verdien je het #hierhuistinnovatie Huis vond Evert Bossema. Evert overhandigde het huis aan Ewoud Stadman (directeur Singelland De Venen) en Hilbrand Visser (directeur Liudger De Ring). 

Ewoud: “Ik zou graag met PRO Drachten willen laten zien wat praktijkonderwijs voor krachtig onderdeel kan zijn van de huidige maatschappij.” Een maatschappij waarin de vacaturestapel met de dag groter wordt en waar veel jonge werknemers vaker van baan wisselen dan van de spreekwoordelijke schone onderbroek.

Op PRO Drachten zitten volgend jaar zo’n 350 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. Leerlingen die allemaal in meer of mindere mate praktijkgericht opgeleid worden. “Ik merk vaak dat weinig mensen precies weten wat praktijkonderwijs is. Sommige mensen denken dat het vrij toegankelijk is en dat als je eenmaal op praktijkonderwijs zit, je een vervolgstudie wel uit je hoofd kan zetten”, aldus Ewoud. Beide zaken zijn niet waar. Via de regelgeving is vastgesteld dat je alleen naar praktijkonderwijs mag als er sprake is van een bepaald IQ in combinatie met een leerachterstand van minimaal 2 tot 3 jaar. Daarnaast stroomt 50% van de leerlingen uit naar het MBO en gaat de andere helft na het praktijkonderwijs het werkveld in.

Het is juist de groep die gelijk uitstroomt naar het werkveld waarin volgens Evert een mooie kans ligt voor deze regio: “Het is belangrijk dat we deze groep in het Smallingerlandse werkveld blijven koesteren. Als je kijkt naar ‘leven lang ontwikkelen’ is dit misschien een groep die op een andere manier en op een ander moment stappen zet, maar wel van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Als je erin wil investeren en je ogen ervoor opent, dan is er veel mogelijk.”

Daar is Ewoud het mee eens: “Wij zien leerlingen die hun hele schooltraject vol inzetten op praktijkgericht leren waarbij in het laatste jaar een kwartje valt en ze toch ineens reuzesprongen maken op het theoretische gebied. Die leerlingen kunnen dan gewoon nog naar het MBO. Leerlingen opleiden naar werkloosheid is niet zo moeilijk, wij willen leerlingen opleiden naar een baan met zekerheid. We willen ze opleiden voor een betaalde baan en dat doen we graag samen met het bedrijfsleven. Bedrijven merken steeds meer wat de waarde van onze leerlingen is. Doorgaans zijn ze enorm loyaal en willen ze écht voor je werken. Als je er in wilt investeren en je kunt er goed mee omgaan dan heb je goud in handen.”

Samenwerkingen met bedrijven zijn hierin essentieel. “Ik zou per uitstroomrichting bij ons wel één belangrijke partner willen hebben met wie wij samen de stap van onderwijs naar werk kleiner kunnen maken. Door samen met deze partner de opleiding goed vorm te geven en er voor te zorgen dat de begeleiding op de werkplek goed gefaciliteerd wordt”, aldus Hilbrand.

Ewoud en Hilbrand zijn al druk bezig met het voeren van gesprekken met bedrijven die ook geloven dat deze groep leerlingen een mooie toekomst voor zich kan hebben. Een toekomst waarin ze van grote waarde kunnen zijn voor veel bedrijven!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu