Folkert Sonsma – ROC Friese Poort

Folkert Sonsma vestigingsdirecteur ROC Friese Poort - Onderwijs
21
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Folkert Sonsma - ROC Friese Poort

“Bijdragen aan de ontwikkeling van een ander is het mooiste wat er is”– Folkert Sonsma

Er zijn wel eens ontmoetingen waarbij eerst de kat uit de boom gekeken wordt. Maar tijdens de Huisoverdracht tussen Vincent en Folkert waren er waarschijnlijk geen katten op hoogte te bekennen want de mannen kwamen gelijk ‘to the point’.

Maar voor we daar meer over vertellen, stellen we graag de nieuwe huiseigenaar aan jullie voor: Folkert Sonsma. Folkert is één van de twee vestigingsdirecteuren van ROC Friese Poort Drachten. En ook Vincent komt de school niet binnen zonder een ware toelatingsexamen-vraag: “Hoeveel leerlingen denk je dat hier zitten Vincent?” Vincent sloeg aan het rekenen en kwam op een schatting van 4000/5000. “Een 9+ Vincent! Het zijn er namelijk zo’n 4.500.”

Dat de 4.500 studenten in deze tijd niet allemaal in huis zijn, doet Folkert wel pijn: “Het mooie van een school is dat jonge mensen er stappen kunnen zetten in hun eigen ontwikkeling als mens en vakman/-vrouw. Met alle corona gerelateerde maatregelen is dat toch wel een stukje moeilijker. We kunnen slechts beperkt fysiek onderwijs geven omdat we de 1,5 meter afstand in acht moeten houden. We kunnen slechts 1/3e van de capaciteit van onze gebouwen gebruiken. Bovendien zijn we door mogelijke besmettingen kwetsbaar. Als bijvoorbeeld een lasdocent zich moet laten testen, dan zijn we hem of haar door de wachttijden zomaar een week kwijt en dat heeft direct impact op de studenten. Een lesje lassen kan uiteraard niet via beeldbellen.” Ook vertelt Folkert over de enorme operatie die voor de zomer al plaatsvond: “We moesten 1.500 examens afnemen die soms wel vier dagen lang waren. Door een strakke planning, een enorme inzet van alle collega’s en een bak flexibiliteit van zowel docenten als studenten hebben we er samen toch voor kunnen zorgen dat 98% van de examens is afgerond. En daar ben ik enorm trots op!”

En dan die boom waar geen kat in zat. Vincent heeft een bewuste keuze gemaakt voor Folkert. Bij Van der Heide hebben ze veel lokalen waar, als er niet gewerkt wordt of er cursisten zijn, mogelijkheden liggen voor ROC Friese Poort. De mannen zijn het eens dat het voor studenten prachtig is wanneer ze binnen een echte organisatie kunnen leren over bijvoorbeeld elektrische veiligheid. En die faciliteiten heeft Vincent. “Ook voor ons is het mooi als studenten in een vroeg stadium in aanraking komen met het vakgebied en ons bedrijf. Wie weet worden ze enthousiast om in de sector, of bij ons, stage te gaan lopen en later te gaan werken.”

Die uitnodiging neemt Folkert met beide handen aan. “Wij willen niets liever dan samen met bedrijven in de regio kijken wat er nodig is in de branche. Hoe relevanter onze studies zijn, hoe meer zekerheid wij onze studenten kunnen bieden en hoe meer profijt het bedrijfsleven ervan heeft. Dat maakt opleiding toch wel één van de mooiste dingen die er is. Door samen te werken kunnen we voor iedereen een mooie toekomst bewerkstelligen.” Deze huisoverdracht blijft niet bij een eenmalige ontmoeting. Beide mannen willen graag snel stappen zetten in een nauwere samenwerking. En daar wordt het #hierhuistinnovatie Huis natuurlijk heel blij van. We houden jullie op de hoogte!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu