Frank Staal & Richard Brouwer – Kavel 10

Frank Staal & Richard Brouwer - Mede-eigenaren Kavel 10 - Ondernemers
4
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Frank Staal & Richard Brouwer - Kavel 10

#hierhuistinnovatie: Huis de lucht in! Kavel 10

Is het storm Ciara die met windkracht 10 grip heeft gekregen op het dak van het Huis? Is het Gerda Bos die het Huis stiekem mee heeft genomen tijdens een vakantie? Nee, niets van dat alles.

Het Huis is namelijk in handen van Frank Staal en Richard Brouwer van Kavel 10. Een bedrijf dat door heel Europa data inwint. En daarin zijn ze uniek. Kavel 10 kan door hun innovatieve en hoogwaardige meetapparatuur, gecombineerd met de kwaliteiten van de mensen die dit besturen, zich wereldwijd meten met de besten.

En dat allemaal vanuit Drachten. Met de twee bemande vliegtuigen die Kavel 10 bezit kunnen ze met een snelheid van 100 km/u, de grond tot op 2 à 3 centimeter nauwkeurig meten. En zo maken ze o.a. 3-D modellen van steden, bewaken ze de dijken en maken ze graphics voor de game-wereld. Maar dat is lang niet alles wat ze doen. Frank: “Onze grootste uitdaging is mensen te laten begrijpen wat wij doen en kunnen. Vaak geloven ze dat niet, tot wij het doormiddel van beelden kunnen laten zien.”

Gerda Bos zag wederom gelijk kansen: “Dan kunnen jullie mooi samen met Lammert van MultiCopy en onze studenten de binnenstad van Drachten in kaart brengen en zo aantrekkelijker maken.” De mannen glimlachen. “Wij staan er zeker voor open om samen te werken met het onderwijs en ondernemers in de regio.”

De mannen die trots zijn op hun Friese achtergrond en peinzen er nog niet over om met Kavel 10 naar de Randstad te trekken. “Maar”, erkennen ze, “Het is voor ons wel lastig om hier geschikt personeel te vinden. Onze wereld is zo specialistisch dat potentiële werknemers vaak rondom de universiteitssteden zitten.” Zo moeten ze soms werknemers stimuleren om naar het Noorden te trekken. Of sluiten ze partnerships met bedrijven in andere landen. Zo komen binnenkort 2 mannen uit India naar Drachten om kennis uit te wisselen met Kavel 10.

Frank keek ondertussen angstvallig naar de lucht. “Ik vlieg vanmiddag naar Londen. Daar gaan we de hele stad in 3-D beelden verwerken. Maar ben benieuwd of mijn vlucht gaat met deze storm.” Waarop Gerda inhaakte: “Dan pak je toch jullie eigen vliegtuig.” Maar voor deze overtocht koos Frank toch liever voor een grotere kist.

De mannen hadden wel een idee aan wie ze het huis door willen geven. “Misschien wel iemand van de overheid.” Iedereen is het eens dat het toch wel een beetje zonde is dat de vliegtuigen van Kavel 10 vanuit Eelde vliegen en niet vanaf de strip in Drachten. “Ooit”, zeggen de mannen hoopvol. Daarnaast zouden ze als bedrijf uit Smallingerland wel meer voor de gemeente willen doen. En die wens komt voort uit een stukje trots bekennen de mannen. “Eigenlijk zou het niet voor moeten komen dat een bedrijf uit een andere provincie over ons hoofd vliegt voor het maken van luchtfoto’s. Terwijl wij onze gemeente ook kunnen helpen met die klus.”

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu