Henner de Vries – Van der Wiel

Henner de Vries - Commercieel manager Van der Wiel - Ondernemers
27
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Henner de Vries - Van der Wiel

“Van der Wiel is zoveel meer dan alleen die bruin met geel en groene vrachtwagens op de weg. Wij dagen onszelf elke dag uit om klaar te zijn voor morgen.” – Henner de Vries

Trea Westra wist snel aan wie ze het #hierhuistinnovatie Huis door wilde geven: “Henner de Vries, werkzaam bij Van der Wiel Drachten. Een toonvoorbeeld van innovatie in onze regio. De hoogste tijd dat Henner het Huis krijgt.” Henner is commercieel manager bij Van der Wiel, het iconische Drachtster bedrijf. Menig Drachtster kent natuurlijk het angstige gevoel van het tegenkomen van een grote Van der Wiel auto in een smal straatje. Maar dat Van der Wiel nog veel meer is dan die grote groen/geel/bruine vrachtauto’s dat blijkt al snel. Daarover nog veel meer in dit verhaal. Nu eerst even kennismaken met Henner.

Henner werkt al zo’n 25 jaar bij Van der Wiel: “Ik wilde als jonge jongen altijd boswachter worden en met die droom voor ogen koos ik voor een studie bij Van Hall Larenstein.” Als geboren Drachtster moest Henner wel een hele verandering ondergaan onderweg naar deze droom. De specifieke studie die Henner voor ogen had werd namelijk alleen gegeven in Velp en zo zocht Henner in die omgeving een kamer en vertrok naar Gelderland.

Ondertussen was in een gezellige huiskamer in Friesland Albert van der Wiel op visite bij de familie De Vries. Aldaar vertelden de ouders van Henner over hun zoon en zijn studie in Velp. Toevalligerwijs was Milieutechniek een studierichting geworden in Velp en Van der Wiel was zich op dat moment aan het oriënteren in de bodemzuivering en kon daarbij wel een goed geschoolde stagiair gebruiken. De rest is geschiedenis.

Van der Wiel, waar 170 mensen werkzaam zijn, kan eigenlijk onderverdeeld worden in vijf werkmaatschappijen. Te weten: Infra & Milieu, Handel & Projecten, Transport, DBG bouw- en reststoffen en Enviso ingenieursbureau. De veelzijdigheid aan activiteiten maakt Van der Wiel onderscheidend: Civiele Techniek, Natuurontwikkeling, Sloop en Bodemsanering, Logistieke dienstverlening, Grondstromen en Ingenieursdiensten. “De kracht van ons bedrijf zit hem in het feit dat wij met onze activiteiten enorm complimenterend zijn en daarmee veel uit handen kunnen nemen van onze klanten. Daarin zijn wij uniek. Ik ken geen vergelijkbaar bedrijf dat drie of meer van de genoemde activiteiten gezamenlijk kan leveren.” Henner heeft de laatste jaren veel ingezet op verbetering van de synergie tussen de verschillende werkmaatschappijen: “Wij zijn een groot bedrijf met zelfstandige onderdelen. Het risico is dan dat we van elkaar niet genoeg mee krijgen wat we aan het doen zijn en daarmee gezamenlijke kansen onvoldoende zien. Terwijl dat juist onze kracht is.”

Een mooi voorbeeld van overstijgende innovatie binnen Van der Wiel is de ontwikkeling van de eigen grondstromenapp. Doordat de verschillende werkmaatschappijen allemaal in andere netwerken zitten, horen ze regelmatig verhalen over de vraag en het aanbod in grond. Met deze app kunnen ze dit snel intern communiceren en zo zijn de verschillende afdelingen hiervan op de hoogte en kunnen ze hierop inspelen. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van een reinigingstechniek voor de Japanse Duizendknoop.

Henner heeft door de jaren heen een hele transformatie gezien in de manier waarop Van der Wiel werkt: “Vroeger stuurden wij een kraanmachinist met een tekening op pad en hij moest zelf maar zien hoe hij het ging doen. Tegenwoordig worden van tevoren al 3D-modellen gemaakt die worden ingelezen door de apparatuur van de kraan. Dat vraagt om ander vakmanschap bij onze mensen. Wij moeten continu blijven innoveren anders haalt de markt ons in. Dat vraagt veel van een organisatie en ook veel van onze mensen.”

Zo zou Henner graag zien dat Van der Wiel in de toekomst één van de eersten in de markt is die overgaat op waterstof gedreven vrachtauto’s: “Wij dagen onszelf continu uit om klaar te zijn voor morgen. Dat maakt het werk wat wij doen enorm uitdagend en veelzijdig.”

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu