Jan Baljeu – Friesland Lease

Jan Baljeu - DGA Friesland Lease - Ondernemers
30
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Jan Baljeu - Friesland Lease

“Deze generatie hecht veel minder waarde aan bezit. Gebruik heeft de toekomst!”

Dinsdag 22 september 2020. Op het oog een doorsnee datum. Maar dat gaat niet op voor iedereen die Friesland Lease een warm hart toedraagt. Het was namelijk die bewuste dinsdagmiddag dat de handen van Jan Baljeu omhoog gingen nadat hij de volgende woorden had gehoord: “De winnaar van de Friese Onderneming van het Jaar 2020 is……… Friesland Lease uit Drachten!” Een ongekend mooie mijlpaal voor dit innovatieve bedrijf. Een bekroning op jarenlang durf, passie en vooruitkijken. De jury was onder de indruk van de manier waarop het leasebedrijf constant nadenkt over de toekomst: “Innovatie zit in jullie DNA” waren de woorden van een lovend jurylid. En als iets in je DNA zit dan gaan handelingen vaak onbewust. Zo vond Jan het ook helemaal geen gek plan om fietsen via een leaseplan aan te bieden. Hij vond dat de markt hier klaar voor was. Maar was de markt er ook daadwerkelijk klaar voor? Op dat moment misschien nog niet. Mensen keken Jan raar aan toen hij het verhaal over de Leasefiets vol enthousiasme vertelde. Maar al snel bleek dat ze bij Friesland Lease de tijd vooruit waren. Menig scepticus moest Jan en zijn collega’s uiteindelijk gelijk geven. De markt bleek er inderdaad klaar voor.

Als innovatie zo in je DNA zit, je de titel ‘Friese Onderneming van het Jaar’ draagt en je een iconisch bedrijf in de regio Smallingerland bent dan kan het natuurlijk niet uitblijven dat het #Hierhuistinnovatie Huis ook aan jou gegeven wordt. Douwe van Drogen pakte die handschoen op. Als citymanager was Douwe heel benieuwd naar de mogelijkheden om samen te werken met Friesland Lease op het gebied van deelvervoer. Zowel Jan als Douwe gelooft heilig in deelvervoer. Zowel particulier als zakelijk. “Je ziet nu parkeerterreinen van bedrijven vol staan met auto’s. Ieder pakt zijn eigen auto als hij/zij naar een afspraak moet en vindt dat de gewoonste zaak van de wereld. Maar hoeveel auto’s zijn er daadwerkelijk nodig om het zakelijk verkeer af te vangen? En moet dat wel vervoer met de auto zijn? Ik denk dat met 50% (elektrische) auto’s en 50% (elektrische) fietsen veel zakelijk vervoer heel efficiënt afgevangen kan worden”, aldus Jan. Ook Douwe gelooft daarin: “Als organisaties zoals de gemeente hierin het goede voorbeeld geven, geloof ik dat er meer volgen. Dit is de toekomst!”

Innovatie gaat niet alleen over succesverhalen. Innovatie is risico’s nemen en risico’s pakken niet altijd goed uit. Dat weet ook Jan: “Daar schamen wij ons ook niet voor. Zo hebben wij de afgelopen jaren flink ingezet op een ICT-systeem dat achteraf niet de verwachting waar kon maken. Dit heeft ons veel tijd en geld gekost. Maar we hebben er ook weer wat van geleerd. En vanuit deze mindset gaan we ook weer door. Een volgende innovatie pakken we met net zo veel enthousiasme aan. En ook die kan mislukken. Maar als je dat risico niet durft te nemen dan zal je ook nooit een mooi succes bereiken.”

Jan en Douwe slaan de handen ineen en willen deze regio toekomstbestendig maken. Op zoek naar de voortrekkers binnen de gemeente die ook geloven in duurzame mobiliteitsoplossingen voor de regio en het centrum. Wij gaan deze mooie reis zeker in de gaten houden!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu