Jan-Willem ten Hove – ROC Friese Poort

Jan-Willem ten Hove - opleidingsmanager ROC Friese Poort - Onderwijs
31
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Jan-Willem ten Hove - ROC Friese Poort

“Docenten zijn veel meer dan een pion in een afgebakend vakgebied. Laat een docent Economie ook vertellen over zijn passie voor koken, reizen of religie. Op die manier deel je kennis en kan je studenten écht breed opleiden!”

De nieuwe #hierhuistinnovatie Huiseigenaar is Jan-Willem ten Hove. Jan-Willem is Opleidingsmanager Commercieel & Communicatie en volwassenentrajecten Economie & Ondernemen bij ROC Friese Poort Drachten.

Volwassentrajecten worden in een snel veranderende arbeidsmarkt steeds relevanter. Dat merken ze ook bij ROC Friese Poort: “Veel mensen kunnen met de opleiding die ze jaren terug hebben gevolgd nu minder goed een baan vinden die bij ze past. Een (kleine) bij- of omscholing kan dan vaak de oplossing zijn. In de zorg en techniek gebeurt dat op zeer grote schaal, maar ook in sector Economie en Ondernemen. Wij zijn uniek in de mogelijkheden die we op dit vlak aanbieden. We proberen daarin mee te bewegen met de markt. En dat trekt mensen vanuit heel Noord-Nederland.”

Niet alleen de markt verandert, merkt Jan-Willem, ook de studenten: “We zien dat de jeugd van tegenwoordig hele andere vaardigheden heeft en ook anders opgeleid wil worden. Op communicatievlak hebben ze echt behoefte aan tools om zichzelf te verkopen. Denk aan een telefooncursus of een salestraining. Terwijl ze vaak in online communicatie niet veel hulp meer nodig hebben. Dat zit er al vanaf jongs af aan in.”

Bij ROC Friese Poort zien ze ook dat opleiden over veel meer gaat dan boeken en examens: “Wij dagen docenten uit om ook buiten hun vakgebied lessen te geven. Zo kan het voorkomen dat een economiedocent een les weerbaarheid geeft of dat een andere docent wat gaat vertellen over reizen of koken. Want docenten zijn veel meer dan hun vakgebied. Het zijn mensen met passies op allerlei vlakken. Waarom zou je dan die kennis niet inzetten als dat studenten ook kan helpen bij hun brede vorming?”

Jan Baljeu zou graag samen met Jan-Willem willen kijken of Friesland Lease nog meer kan doen met studenten van de Friese Poort: “Helemaal bij onze fiets-tak (LeaseFiets) zie ik mogelijkheden. Deze groeit zo snel dat we zeker mooie leertrajecten aan kunnen bieden. Zowel technisch als commercieel. We hebben op dit moment zo’n 17.000 fietsen in Nederland rondrijden. In dat proces kunnen wij studenten veel bieden. En andersom.”

Jan en Jan-Willem zijn het er over eens dat zowel het onderwijs als het bedrijfsleven een regionale taak heeft om ervoor te zorgen dat Smallingerland interessant blijft voor mensen om te werken en te wonen. In beginsel door goed met elkaar in gesprek te gaan. Wat heeft onderwijs nodig van het bedrijfsleven en vice versa? Dat maakt dat je soms over je eigen belangen heen moeten kijken om het grotere plaatje te zien. Die uitdaging gaan Jan en Jan-Willem graag aan!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu