Jehannes Bottema – Spinder Dairy Housing Concepts

Jehannes Bottema - CEO - Ondernemers
22
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Jehannes Bottema - Spinder Dairy Housing Concepts

‘Regionaal samenwerken geeft energie!’ – Jehannes Bottema

‘Een prachtige boost voor ondernemend Smallingerland.’ Zo werd de bekendmaking van de finalisten voor de Friese Onderneming van het Jaar genoemd. Maar liefst twee van de drie finalisten waren afkomstig uit Drachten. Daar zijn we natuurlijk enorm trots op!

Tijd om bij één van die finalisten langs te gaan, dacht Folkert Sonsma als houder van het #hierhuistinnovatie Huis. Toen alle internetverbindingen het toelieten, was het Jehannes Bottema, CEO van Spinder Dairy Housing Concepts, die zich de volgende huiseigenaar mocht noemen.

Spinder is een ontwikkelaar, producent en verkoper van stalinrichtingen in de melkveehouderij. Niet alleen in Friesland en Nederland maar ook in de landen om ons heen is Spinder een gevestigde naam in de agrarische wereld. En als je in verbinding staat met bijna geheel West-Europa dan komt het goed van pas dat de A7 dwars door de voortuin gaat. “We zijn ons bewust gaan focussen op export. De alsmaar veranderende regelgeving in Nederland zorgt ervoor dat wij niet afhankelijk kunnen zijn van de binnenlandse markt. Waar we vier jaar terug nog 70% van onze omzet in Nederland behaalden, is dat nu nog maar 45%. En daardoor kunnen wij met vertrouwen naar de toekomst kijken.”

Innovatie is de levensader van Spinder. Met een eigen ontwikkelafdeling is Spinder continu bezig om nieuwe en slimme producten te ontwikkelen. Met de kennis die ze opdoen in de verschillende landen innoveren ze continu de producten en diensten. “Stilstand bestaat bij ons niet.”

Om die innovatie te voeden is Spinder ook vaak op zoek naar jong talent. “Zo hebben wij hier een jongen rondlopen die vanuit ROC Friese Poort met een BBL-traject hier binnen is gekomen en inmiddels bij ons in dienst is.” En bij het uitspreken van die woorden straalt Folkert uiteraard. “Het is fantastisch dat onze leerlingen bijdragen aan de ontwikkeling van organisaties in de regio. Ik zou dan ook graag nog meer met Spinder samenwerken om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken.” En dat wil Jehannes maar al te graag. “Regionaal samenwerken is het mooiste wat er is. Zo krijgen wij bijvoorbeeld matrassen voor de koeien uit Surhuisterveen van het bedrijf Avek en dat geeft energie.”

Dat Jehannes innovatie ademt blijkt uit alles. Vele voorbeelden van innovaties waar Spinder aan werkt noemt hij op. De komende tijd kunnen we veel mooie dingen verwachten. Misschien het meest trots is Jehannes wel op de samenwerking met de Drachtster startup Elfsquad. “Een voor de sector heel innovatieve verkooptool die onze dealers écht op voorsprong gaat zetten. En dat vanuit een samenwerking in de regio.”

Wat de toekomst allemaal gaat brengen, is ook voor Jehannes lastig te voorspellen. “Wij hebben een groeiplan in moeten ruilen voor een krimpplan. Vooralsnog lijkt het er op dat we gelijke tred houden met de omzet van vorig jaar, maar ook wij kunnen de gevolgen van de coronacrisis gaan merken. Als de horeca wereldwijd nog lang dicht moet blijven, zal de vraag naar melk afnemen en dat raakt op den duur ook ons.”

Wat de toekomst precies gaat brengen, is dus nog lastig te zeggen. Maar één ding is zeker: Folkert en Jehannes zullen op zeer korte termijn kijken hoe ze elkaar kunnen versterken. En dat is natuurlijk precies waar #hierhuistinnovatie voor bedoeld is.

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu