Jeroen van Wijk – gemeente Smallingerland

Jeroen van Wijk - accountmanager Economische Zaken - Overheid
18
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Jeroen van Wijk - gemeente Smallingerland

Het #hierhuistinnovatiehuis terug van vakantie

Jeroen van Wijk – gemeente Smallingerland

Het was een warme zomer in Nederland. De hitterecords volgden elkaar in rap tempo op en menig Nederlander snakte naar verkoeling. Anders was dat voor het #hierhuistinnovatiehuis. Het verblijf bij Jos Blom in de ijsfabriek was niet bepaald om bruin van te worden. Tijd om het Huis weer te ontdooien.

De volgende huiseigenaar is Jeroen van Wijk, accountmanager Economische Zaken bij gemeente Smallingerland. Jeroen is pas sinds juni van dit jaar werkzaam bij de gemeente en houdt zich vooral bezig met het ‘externe gedeelte’ van zijn afdeling. “De bedoeling is dat ik met de bedrijven in de regio en partijen als Ynbusiness en het Innovatiehuis Drachten de verbinding en samenwerking op ga zoeken. De relatie tussen bedrijven en gemeenten is er niet altijd één die overloopt van begrip en inlevingsvermogen. Het zou mooi zijn als we daar in deze prachtige gemeente een positieve draai aan kunnen geven. Het is bijvoorbeeld een kleine moeite om als gemeente eerst een belletje te plegen en uit te leggen waarom een aanvraag is afgewezen of uit te leggen waarom we een bepaald besluit nemen, alvorens de formele brief verstuurd wordt. Dat zijn kleine veranderingen die bij kunnen dragen aan meer verbinding en samenwerking.”

Ondanks dat Jeroen nog niet zo lang werkzaam is in deze gemeente heeft hij al tal van mooie voorbeelden hoe ondernemers samen kunnen werken met de gemeente. “Ik sprak een onderneming die dusdanig snel groeit dat ze opzoek waren naar een groter pand. Voor ons als gemeente is het belangrijk dat zo’n mooi bedrijf wel in onze gemeente blijft. Dus heb ik rondom deze ondernemer een klein groepje van mensen gevormd die konden helpen bij vraagstukken over huisvesting, internationalisering, scholing en financiering. Op die manier hoeft de ondernemer maar één keer zijn verhaal te doen en kunnen we hem echt helpen.”

Jeroen ziet daarnaast kansen in de samenwerking tussen bedrijven en scholen. “Het is fantastisch als je samen met een school, aan een personeelsvraagstuk van een bedrijf invulling kan geven. Het is belangrijk dat wij daar als gemeente de verbinder en facilitator in vormen. Wij hebben goed zicht op wat zich aan beide kanten afspeelt en zo kunnen we helpen. En daarvoor moet je veel ‘buiten’ zijn. Weten wat speelt en zo je rol vervullen.”

Jos en Jeroen zijn het eens: als ondernemers en gemeenten een beetje meer moeite voor elkaar en- elkaars standpunten- doen, dan is samenwerken niet zo moeilijk. “Uiteindelijk zijn we afhankelijk van elkaar en kunnen we trots zijn op successen die we samen boeken.” En daar hebben we niks meer aan toe te voegen!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu