Trea Westra – Sluisfabriek

Trea Westra - SluisFabriek - Ondernemers
26
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Trea Westra - Sluisfabriek

“De MVO-sticker op de voordeur is niet meer voldoende als wij ondernemers écht maatschappelijke verantwoordelijkheid willen pakken.” – Trea Westra

De nieuwe #hierhuistinnovatie Huiseigenaar is Trea Westra. Omdat een introductie van Trea voor veel mensen waarschijnlijk overbodig is, houden we het kort: De Sluisfabriek, TEDxFryslân, en alle andere regionale initiatieven waar beweging in zit. Trea beweegt zich actief door de gemeenschap en het bedrijfsleven in de regio Smallingerland. Met als thuisbasis de iconische Sluisfabriek. De plek die symbool staat voor de transformatie van oude systemen naar toekomstige beweging.

Het atypische ondernemerskarakter van Trea is precies de reden waarom Erik Blauw het #hierhuistinnovatie huis aan haar wil geven. Erik kent Trea via de ondernemersvereniging. “Het mooie aan Trea en de Sluisfabriek vind ik dat het maatschappelijke aspect belangrijker is dan geld. In de wereld waarin ik zit is die visie een openbaring.” In het interview dat wij vorige week met Erik hadden, vertelde hij ons al dat het bij Verkley draait om het geluk van iedereen binnen en rondom het bedrijf. Toch betrapt Erik zichzelf er wel eens op dat zijn beeld op de absolute essentie van het ondernemerschap nog wel eens vertroebelt. Daarom komt hij graag in De Sluisfabriek bij Trea. Dat de twee raakvlakken hebben, blijkt wel als Erik vertelt dat het nieuwe kantoor van Verkley is ingericht met tweedehands interieur. Een ontwikkeling waar Trea heel blij van wordt.

Binnen de Sluisfabriek wil Trea een betekenisvolle economie op gang brengen. Binnen de muren van het oude pand moet een kleine maakindustrie ontstaan. Die droom is niet van vandaag op morgen werkelijkheid. Een traject van de lange adem, noemt Trea het. Trea geeft mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om te floreren in hun talent. Op kleine schaal weliswaar: “Ons doel is niet om de mensen zo snel als mogelijk de arbeidsmarkt weer in te helpen. Voor veel mensen is het bedrijfsleven een kwelling. Niet de plek waar ze kunnen zijn wie ze zijn en daardoor ook geen toegevoegde waarde kunnen leveren.” In de Sluisfabriek ontwikkelen deze mensen vaardigheden om uit hun talent toch een toekomst op te bouwen. Samen met de aanwezige kunstenaars, startups en creatieve industrie. Want binnen de Sluisfabriek staat samenwerking centraal. Ook denkt Trea dat in de toekomst veel jongeren ervoor kiezen om niet vijf dagen voor een baas te gaan werken: “Deze generatie denkt anders dan de onze. Ze zien werk als een uiting van hun talent, niet als het voltooien van een paar taken die tussen maandag 08:00 en vrijdag 17:00 plaatsvinden. Ik geloof dat hier in de toekomst veel werkenden ook een aantal dagen in de week op een andere manier met hun talent aan de slag gaan en eigen bedrijfjes en collectieven starten.”

Trea hoopt dat de activiteiten binnen de Sluisfabriek ook buiten de muren een bevlekkende werking hebben: “Ik geloof dat als wij de wereld goed door willen geven aan onze (klein)kinderen dat het tijd is om in te zetten op betekenisvolle economie. Bedrijven willen graag MVO zijn. Ze praten over een energielabel, lage footprint of elektrisch wagenpark. Dat is allemaal heel mooi. Maar het moet geen marketingschil zijn. Ik geloof dat echte maatschappelijke verantwoordelijkheid begint bij wat je allemaal in je hart hebt voor de medemens, nu en in de toekomst. En daar naar gaat handelen.” Trea ziet ook dat niet iedere ondernemer precies weet hoe ze dat moeten doen en daarom komt ze graag met hen in contact. Samen de wereld mooier en toekomstbestendiger maken. Niet idealistisch, maar concreet en realistisch. De Sluisfabriek kan hierin een mooie rol spelen. Door lezingen te geven, ondernemers te laten zien wat mogelijk is en zo samen de toekomst kleur geven.

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu