Verslag event 21 september 2020

Event Hierhuistinnovatie 21 september 2020 - Geen categorie
20
#hierhuisinnovatie Actieve deelnemers Verslag event 21 september 2020

Het #hierhuistinnovatiehuis is gevuld met vragen en ideeën.

Waar gaan we mee aan de slag?

Event Hierhuistinnovatie 21 september 2020

De ondernemer, de overheid en het onderwijs. Dat lijken drie gezichten, drie perspectieven met drie verschillende belangen. Maar wat als je allemaal naar dezelfde uitdaging kijkt? Het antwoord op die vraag kunnen we natuurlijk allemaal wel inkoppen.

Binnen #hierhuistinnovatie hebben afgelopen maanden veel ondernemers en mensen binnen de overheid en het onderwijs elkaar ontmoet. Mensen die nu eenmaal niet hetzelfde logo op de borst dragen maar die wel degelijk dezelfde uitdagingen tegenkomen. Tijd om de koppen bijeen te steken dus!

Op maandag 21 september was de Sluisfabriek het toneel van de eerste #hierhuistinnovatie terugkomdag. Alle huiseigenaren kwamen samen om elkaar te ontmoeten, elkaar (beter) te leren kennen en om samen aan de slag te gaan. Aan de slag met uitdagingen waar eenieder mee geconfronteerd wordt. Ongeacht vanuit welk perspectief dat is. In de inleiding, waarin drie huiseigenaren vertelden over hun ervaringen, bleek al dat het contact tot vervolgafspraken heeft geleid. De gemeente Smallingerland en ROC Friese Poort organiseren zelfs samen een dag voor werkzoekenden. Onder leiding van Friso Visser (Brain Fuel) gingen de aanwezigen daarna aan de slag met de volgende thema’s:

  • Het gezamenlijk versterken van de centrumfunctie van Drachten door innovatie en samenwerking;
  • Het nog sneller en slimmer verbinden van mensen in Smallingerland;
  • Het versnellen van hybride onderwijsvormen;
  • En het verhogen van de zijinstroom in de arbeidsmarkt.

En toen barstte de (brain)storm los. De tafels, waaraan afgevaardigden van de drie O’s ingedeeld waren, gingen aan de slag met deze thema’s. Eerst vanuit eigen perspectief, daarna vanuit een gedeeld belang en uiteindelijk kwamen ze tot concepten die voor iedereen de oplossingen kunnen zijn. ‘Wat nou als we de methodiek van een datingsite aanhouden om te kijken naar mogelijkheden om mensen binnen Smallingerland aan elkaar te verbinden?’ dachten Richard (De Beer|Zwarts), Trea (Tried), Frank (Kavel10) en Albert (Bibliotheek Drachten). Hulpvragen kunnen gesteld worden via een online marktplaats en op gezette momenten is er de mogelijkheid tot fysiek contact.

“Over en weer stage lopen binnen de 3 O’s.” Het was het idee van Richard (Kavel10), Johan (Innovatiehuis), Arien (Emmelkamp), Jeroen (gemeente Smallingerland) en Anna (gemeente Smallingerland). “Zo zorgen docenten die stage lopen bij bedrijven voor meer verbinding met het bedrijfsleven.”

En zo kunnen we nog wel tijden doorgaan met de meeste creatieve ideeën die een antwoord zijn op de uitdagingen waar iedereen, op wat voor manier dan ook, mee te maken heeft. De brainstorm werd afgesloten met het ‘investeren’ in elkaars ideeën. Met behulp van monopolygeld mochten de huiseigenaren anderen belonen. Met de mogelijkheid om ook echt ermee aan de slag te gaan. De energie die op deze dag ontstond geeft aan dat deze gemeente een mooie toekomst tegemoet kan gaan. Samen maken we elkaar sterker!

Een netwerk van 50 mensen en counting...

Ben jij onze volgende uitbreiding? Je bent welkom!

Menu